De Europese beurzen veerden dinsdag weer wat op na de forse verliesbeurt een dag eerder. Beleggers hielden opnieuw de ontwikkelingen rond Oekraïne scherp in de gaten.

Berichten dat Russische troepen bij de grens met Oekraïne na oefeningen zijn teruggekeerd naar de legerbases, zorgden voor enige opluchting en wakkerden de hoop op een diplomatieke oplossing van het conflict aan.

Dinsdag meldde het Russische persbureau Interfax op basis van het ministerie van Defensie dat een aantal Russische troepen bij de grens met Oekraïne vanwege de afronding van oefeningen terug naar zijn permanente legerbases keert. Om hoeveel militairen het gaat, is niet direct duidelijk.

Het ministerie heeft tegen Interfax gezegd dat de grootschalige oefeningen in het land blijven doorgaan. Een aantal eenheden in zuidelijke en westelijke districten is volgens een woordvoerder al klaar en keert daarom terug.

De Amsterdamse AEX-index eindigde met een plus van 1 procent op 755,22 punten. De MidKap steeg 1,4 procent, tot 1050,20 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1,9 procent.

Europese gasprijs daalt

Ook op de energiemarkt was er goed nieuws, met een dalende Europese gasprijs op dinsdag. Naast de berichten over zich terugtrekkende Russische legereenheden hielpen voorspellingen voor mild winterweer op het Europese vasteland de energieprijzen te drukken.

De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, ging rond het middaguur met wel bijna 10 procent omlaag tot 73 euro. In december piekte die prijs nog op bijna 188 euro door grote zorgen over tekorten aan gas.

Russische gasleveringen via een pijplijn door Oekraïne naar Slowakije nemen weer toe. De gasleveringen via een pijpleiding door Polen liggen nog wel stil.

NAVO ziet 'reden voor voorzichtig optimisme'

Volgens Oekraïne hebben de diplomatieke inspanningen verdere escalatie van het conflict voorkomen. "Het is al halverwege februari en je ziet dat diplomatie blijft werken", aldus buitenlandminister Dmitro Koeleba. Hoewel meerdere Russische eisen voor de-escalatie zijn verworpen, lijkt Rusland nog open te staan voor diplomatie.

Ook de NAVO ziet "reden voor voorzichtig optimisme" over een vreedzame uitweg uit het hoogopgelopen conflict met Rusland. De westerse alliantie bespeurt gunstige signalen uit Moskou, al is de Russische militaire druk op Oekraïne nog niet verminderd, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Russische president Vladimir Poetin praatten dinsdag ook over een diplomatieke oplossing voor de crisis rond Oekraïne. "We zijn bereid om samen verder te werken", zei Poetin na een gesprek van drie uur in het Kremlin.

Scholz zei het met Poetin eens te zijn dat de diplomatieke opties nog lang niet zijn uitgeput. Volgens hem is de Russische troepenopbouw langs de Oekraïense grens een bedreiging, maar is het een "goed signaal" dat Rusland een aantal troepen heeft laten vertrekken.

Poetin herhaalde dat Rusland "natuurlijk" geen oorlog wil. Scholz pleitte voor een compromis en zei dat sommige Russische eisen nader besproken kunnen worden. Hij noemde het onze "verdomde verantwoordelijkheid" dat er geen oorlog ontstaat in Europa.

Russisch parlement vraagt Poetin om erkenning republieken in Oost-Oekraïne

Tegelijkertijd dient zich een nieuwe (Russische) beer aan in het conflict in Oekraïne, nu het Russische parlement president Vladimir Poetin heeft gevraagd twee regio's in Oost-Oekraïne te erkennen als onafhankelijke republieken. Een resolutie hierover is goedgekeurd in het Lagerhuis. Het Kremlin zei eerder op de dag toegewijd te blijven aan het vredesproces dat met de Minsk-akkoorden in gang werd gezet.

Een erkenning van de republieken kan problematisch zijn voor het vredesproces in Oost-Oekraïne. De zogeheten Normandië-groep bestaande uit Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland voerde vorige week nog overleg over de naleving van de Minsk-akkoorden, die ervoor hebben gezorgd dat er flink minder wordt gevochten. Dat gesprek leverde geen resultaat op. In maart wordt verder gepraat over het langlopende conflict.

Over de erkenning van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk waren twee resoluties ingediend, in de andere stond dat het plan eerst voor overleg naar diverse overheidsinstanties zou gaan. In de desbetreffende gebieden, ook wel bekend als de Donbass, zitten pro-Russische separatisten die sinds 2014 een oorlog voeren tegen het regeringsleger.

Het plan om de regio's als zelfstandige staten te beschouwen werd halverwege januari in het Russische parlement gepresenteerd door elf parlementariërs, onder wie de leider van de Communistische Partij. Zij zeiden dat deze stap nodig is om de inwoners te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf. Rusland steunt de separatistische regio's zowel militair als financieel.

LEES OOK: Bedrijven nemen nog geen actie op oproep van kabinet om Oekraïne te verlaten